Mansuroğlu, Avcılar Exclusive, 288/4. Sk No:9/A D:B blok, 35000 Bayraklı/İzmir
Kabızlığı olan çocuğa yaklaşım
Kabızlığı olan çocuğa yaklaşım

Kabızlığı olan çocuğa yaklaşım

Kabızlık dışkılamanın seyrek, ağrılı ve sert olması durumudur. Çocukluk çağında sık görülen bu durum iyi tedavi edilmediğinde iştahsızlığa, kakada kan görülmesine, ağrılı dışkılamaya ve en sonunda kaka kaçırmaya sebep olabilir. 

En sık nedeni fonksiyonel kabızlıktır. Normal dışkı sıklığı bebek ve süt çocuklarında ortalama günde 4 keredir. Yumuşak ve şekilsiz ise ilk 1 yaşta haftada 1 kereye kadar dışkılama normal kabul edilir. 4 yaş ve üzerinde günde 3 ile haftada 3 arasında değişebilir.

Kabızlığın tedavisi detaylı bir öykü almakla başlar. Doğum sonrası ilk dışkılama, semptomlar, dışkı sıklığı, dışkılama esnasında ağrı ve kanama olması, tuvalet eğitimi öyküsü, karın ağrısı, dışkı tutma davranışı,  tıbbi öyküsü, kullandığı ilaçlar, alerji, hipotiroidi, geçirilmiş cerrahiler, idrar kaçırma şikayeti olup olmaması önemlidir. Hastanın gelişimsel ve beslenme öyküsü de detaylı sorgulanır.

Aile öyküsü kalıtsal hastalıklar açısından önemlidir. (çölyak hastalığı, kistik fibrozis, tiroit hastalığı, Hirrschsprung hastalığı)

İyi bir öykünün ardından yapılan detaylı muayene ile patoloji saptanmazsa en olası tanı fonksiyonel kabızlıktır. Ve tedavi süreci başlatılır.

Tedavide ilaçların yanında tuvalet eğitimi ve beslenme önerileri de verilerek çok yönlü bir yönetim yapılır. Çatlak mevcut ise buna yönelik lokal tedavi ve oturma banyosu tedavisi başlanır.

Tedavi uzun bir sürece yayılabilir. Doktor tarafından önerilen tedavilerin düzenli kullanılması halinde sorun çözülecektir.

Kabızlık tedavisi basamakları

İlaç tedavisi (doktor önerisi ile)

Diyet/ beslenme önerileri (sıvı alımını artırmak, lifli beslenme)

Davranışsal öneriler/ tuvalet eğitimi

Aile eğitimi ve bilgilendirilmesi

Yakın takip 

 



Konuşmayı Başlat
Yardıma mı ihtiyacınız var ?
Aklınızda bir soru mu var ?