Mansuroğlu, Avcılar Exclusive, 288/4. Sk No:9/A D:B blok, 35000 Bayraklı/İzmir
Yeni Doğanda Sık Görülen Cilt Sorunları
Yeni Doğanda Sık Görülen Cilt Sorunları

Yenidoğanda sık görülen cilt sorunları

Neonatal toksik eritem

Selim bir lezyonudur.

Yaşamın ikinci, üçüncü günlerinde gövdede ve giysilerin fazla temas ettiği bölgelerde etrafı kırmızı, ortası soluk lezyonlardır. 1-2 hafta içinde kendiliğinden geriler.

Neonatal akne

Anneden geçen androjen hormonların etkisi ile bebekte aynen ergenlik sivilcesi gibi yanaklarında beliren sebase bez hiperplazisidir. 4-6 hafta içinde kendiliğinden geriler. Tedavi gerektirmez.

Milia 

Alın , burun ve yanaklarda beliren 1-2 mm çapında sarı-beyaz lezyonlardır. 2-3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.

Miliaria

İsilik olarak bilinen, ter bezlerinin tıkanması sonucu derinin üzerinde serpilmiş su zerreleri gibi görünen lezyonlardır. Bebeğin aşırı örtüldüğü ya da giydirildiği, ortam ısısının yüksek olduğu durumlarda oluşabilir. Birkaç gün içinde bu veziküller patlayarak yerinde toplu iğne başı kadar minik bir kızarıklık bırakarak kaybolurlar.

Epstein incisi

Ağız boşluğunda sert damaktaki retansiyon kistleridir. Müdahale gerektirmez.

Hemanjiom

Göz kapağı, burun, kaş arası, ensede gözlenen deriden kabarık olmayan lezyonlardır. Halk arasında gül lekesi olarak bilinir. 1-2 yıl içinde kendiliğinden kaybolur.

Neonatal püstüler melanozis

Vücudun çeşitli yerlerinde gözlenen püstüler lezyonlardır. Etrafındaki ciltte kızarıklık olmaz. En sın el-ayak ve güvdede izlenir. Tedavi gerektirmez, kendiliğinden iyileşir.

Mongol lekesi

Genelde kalçalar ve sakral bölgede izlenen, yaşamın ilk yılı içinde kendiliğinden kaybolan mavimsi mor renkteki maküler lezyonlardır. Aileye bilgi verirken doğum lekesi demek daha doğru olur. Tedavi gerektirmez.

Yenidoğan döneminde görülen tedavi gerektiren cilt lezyonları

Bez dermatiti ve mantar dermatiti

Bez dermatiti dışkı ve idrardaki ürenin tahrişine bağlı beze temas eden bölgelerde kızarıklıklar olurken, mantar dermatitinde daha çok nemli alanlar ve katlantı bölgeleri etkilenir. Bez dermatitinde çinko içeren pomatlar, mantar dermatitinde çinkoya ek olarak dermatofitlere yönelik kremler kullanılır.



Kavernöz hemanjiom

Ciltten kabarık olan bu lezyonlar, yüz, göz kapağı, bez bölgesi gibi sorun yaratacak yerlerde ise ya da fonksiyonel bozukluğa yol açıyorsa tedavi edilmesi gerekir. İç organlarda eşlik eden ek hemanjiomlar içn batın ultrasonografisi yapılması önerilir. Tedavi hematoloji-onkoloji uzmanları tarafından düzenlenir.

İnfantil seboreik dermatit

Kulak arkası, yanaklarda, saçlı deride, bazen kol ve bacaklarda görülen; kabuklanma, soyulma ve sarı renkli kabuklanma ile seyreden lezyonladır. Tedavide topikal nemlendiriciler, antimikrobiyal kremler ya da topikal steroidler kullanılabilir.



Konuşmayı Başlat
Yardıma mı ihtiyacınız var ?
Aklınızda bir soru mu var ?