Sağlıklı çocuk izlemi ve aşılar
Toplumda sağlıklı bir bireyin gelişimi için; doğumdan başlayarak düzenli olarak büyüme ve gelişimin izlenmesi ve koruyucu önlemlerin alınması önemlidir.
Sağlıklı bir çocuğun izleminde temel ilkeler hastanın büyüme ve gelişimini takip ederken, bir yandan da riskli durumları belirleyerek uygun yaklaşımları sunmaktır. Aileye sağlıklı beslenmeyi anlatmak, gerekli taramaları yapmak, aşılama programını uygulamak ve çocuğun gelişimindeki sorunları tespit ederek çözüm üretmek bu izlemin önemli basamaklarıdır. Aileye rehberlik ederken bir yandan da çocukla sıcak bir ilişki kurarak bunu yapmak çok önemlidir.
İzlemde doğumdan sonra ilk muayenesi yapılan ve ardından ölçümleri yapılıp beslenme ve ek sorunu olmayarak taburcu edilen bir bebeğin izleminde doğumdan sonraki 3, 7, 15 ve 30.günlerinde kontrollerini yapılması önerilmektedir.
Bu kontrollerde bebeğin beslenmesi, kilosu, sarılık durumu değerlendirilir. İşitme testi ve göz kontörlü yapılır. Anne ile görüşülerek bebeğin beslenme ve uyku düzeni ile ilgili bilgi verilir.
1.ayından sonra ek bir sorun gelişmediği takdirde aylık kontroller ile 1 yaşına kadar izlenen bebek, 2 yaşına kadar 3 aylık aralarla takibe devam edilir.
Kontrollerde ayına göre yapılması gereken tarama ve aşılar yanında, çocuğun beslenme ve gelişimi de değerlendirilerek aile yönlendirilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşılama programı aşağıda mevcut olup, listede yer alan aşıların tamamı devmet tarafından ücretsiz uygulanmaktadır. Özel aşılar kapsamında olan aşıları ise bebeğin doktoru ailenin de talebi doğrultusunda düzenlemektedir.
Aşı takvimindeki tüm aşılar ücretsizdir.
Özel aşılar
Oral rotavirüs aşısı (rotateq): 2, 4 ve 6.ay
Oral rotavirüs aşısı (rotarix): 2 ve 4.ay
Menenjit tip A aşısı (Nimenrix): 2, 4 ve 12.ay
Menenjit tip B aşısı (Bexsero): 3, 5 ve 13.ay